Leenvormen en het oversluiten van leningen: let goed op deze punten

Een grote groep Nederlanders heeft meer dan één lening afgesloten, zonder eventuele hypotheken mee te nemen. Dit betekent dat er over verschillende leningen rente betaalt moet worden.

In sommige gevallen kan het voordelig zijn om deze leningen over te sluiten. Dit is in feite niets anders dan het combineren van de leningen tot één lening. De totale rente die betaald moet worden valt hierdoor lager uit. Daarnaast is er mindere administratie, omdat er maar één lening is, in plaats van bijvoorbeeld drie.

Het is ook mogelijk om één lening over te sluiten. Dit wordt meestal gedaan wanneer bij een andere kredietverstrekker een lening afgesloten kan worden met dezelfde waarde, maar een (veel) lagere rente.

Er zijn echter verschillende factoren om rekening mee te houden.

Bijkomende kosten oversluiten

Een lening oversluiten is niet altijd de beste optie. Bij veel leenvormen, zoals de persoonlijke lening, kun je niet boetevrij aflossen. Dit betekent dat je extra moet betalen wanneer je in één keer een groter bedrag wilt aflossen, wat het geval is bij oversluiten.

Daarnaast rekenen sommige kredietverstrekkers oversluit- of afsluitkosten. Hierdoor nemen de kosten van het oversluiten toe.

Overgaan van een lening met 5% rente naar een lening met 4,9% zal hierdoor doorgaans niet de moeite waard zijn: de eenmalige kosten bij oversluiten doen het verschil in rente teniet.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt meestal afgesloten wanneer het onduidelijk is hoe hoog de kosten uitpakken en je dus geen lening wilt afsluiten voor een specifiek bedrag.

Bij een doorlopend krediet kun je tot een afgesproken limiet geld opnemen. Alleen over het geld dat je opneemt betaal je rente. Een doorlopend krediet wordt vaak afgesloten voor bijvoorbeeld een verbouwing, maar veel mensen hebben ook een doorlopend krediet afgesloten om incidentele hoge kosten te kunnen betalen. Denk hierbij aan

Wil je bijvoorbeeld een auto financieren en een jaar later de tuin aanpassen, dan kun je een doorlopend krediet voor beide kostenposten gebruiken.

Bij een doorlopend krediet is het een stuk gebruikelijker dat je boetevrij kunt aflossen. Mede hierdoor is het oversluiten van de lening bij een doorlopend krediet vaak aantrekkelijker.

Overgang naar kortere looptijd

Een lening oversluiten – ongeacht de leenvorm – kan ook interessant zijn wanneer je meer bent gaan verdienen. In dit geval kun je hogere maandelijkse kosten aan en dus kiezen voor een lening met een kortere looptijd.

Bij een kortere looptijd zijn de maandelijkse kosten wat hoger, maar is de totale rente in principe lager. Hierdoor ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Je kunt een lening oversluiten om een kortere looptijd te krijgen. Het rentepercentage hoeft hierbij niet leidend te zijn om oversluiting toch interessant te maken.