Tips om je op weg te helpen met boekhouden in Microsoft Excel

Een van de meest gebruikte programma’s om de boekhouding te verzorgen onder ZZP en MKB Nederland is verassend genoeg NIET een toegewijd boekhoudprogramma, maar het is de algemene spreadsheet software van Microsoft Corporation, namelijk Office Excel. En ja waarom niet?

Excel kan men bijna op iedere PC wel vinden. En het programma kunnen sommigen onder ons wel dromen, op scholen en universiteiten wordt er les over gegeven of men heeft een privé educatie genoten omtrent het gebruik van dit programma. In dit artikel delen we een aantal tips voor beginnende ondernemers om direct goed te beginnen met een Excel boekhouding.

Allereerst, staren naar een leeg wit scherm kan nogal intimiderend zijn. Dat is zo met het schrijven van boeken, maar in mindere mate ook voor het opzetten van een administratie kan ik uit eigen ervaring met jullie mede delen.

Dus, is het altijd fijn als iemand anders voor jou al het voorbereidende werk verricht. En wat dus helpt met Excel iedereen heeft het, en gelukkig heeft Microsoft een functie die noemen we ook wel sjablonen of in het Engels templates, dat is eigenlijk min of meer een kant en klare administratie, je hoeft alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen.

We vonden onder meer een uitstekend sjabloon van Elma de Bruijn. Deze is kosteloos en vrijblijvend te downloaden en daarmee kun je al snel op pad gaan.

Een tip die we moeten meegeven is dat Excel wel enigszins foutgevoelig is. Dus indien je kiest voor boekhouden met Excel, dat is prima, maar loop alles altijd nog even een tweede keer na. Een type foutje en er kan een heel raar bedrag uitkomen.

En dan krijg zeker weten problemen met de Belastingdienst als je op basis van zo een berekening een aangifte pleegt. Ook moet aangetekend worden, indien je bedrijf groeit, en de administratie kost meer tijd dan is het zeker het overwegen waard om over te stappen op een online boekhoudprogramma, zoals beschreven hier, https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/.

Zo een programma hoeft niet veel te kosten. Voor minder dan een tientje per maand kun je al een abonnement afnemen. Deze programma’s zijn veel minder foutgevoelig en kennen als verdere voordelen koppelingen met andere belangrijke administratie functies en automatie zodat men meer tijd kan besparen.