“Voorbij met het Orwelliaanse kantoor!” Het wát?!

Wij leven allemaal in een 24-uurs economie. Iedereen moet altijd en overal bereikbaar zijn. Vaak maken er dus meer mensen gebruik van een werkplek. Dit heeft uiteraard consequenties voor de inrichting van kantoren. Zo ongeveer elk spoortje van persoonlijkheid is weggepoetst. En dan krijg je dus saaie, fantasieloze kantoortuinen. Alles wat niet in het systeem past, is verboden.

George Orwell beschreef in Nineteen Eighty-four al een toekomstvisie, waarin het individu kansloos ten onder gaat in een totalitaire samenleving. We leven dan wel niet in een totalitaire samenleving leven, maar in veel kantoren waart de geest van Orwell wel degelijk nog rond.

Huiskamer

Werknemers zijn geen robots, het zijn mensen van vlees en bloed, met een eigen karakter. Als je het beste uit mensen wil halen, laat je ze zichzelf zijn. Dit begint met een werkplek waar ze zich happy voelen. Je leeft thuis toch ook niet in een steriele, koude omgeving, zonder je personal touch te hebben aangebracht? Waarom zou je dan op je werk, waar je toch veel tijd doorbrengt, dat wel moeten?

Als werknemers hun eigen kantoor mogen inrichten, zou je een soort huiskamer kantoor kunnen krijgen. Of misschien wel een vergaderruimte die op een bar lijkt. Lekker aan de tap vergaderen. Er zijn zoveel mogelijkheden.

The sky is the limit.

Gelukkige werknemers presteren gewoon beter. Een goed salaris is ook leuk, maar waardering en mensen zich zelf laten zijn, is net zo belangrijk.

Het gepersonaliseerde kantoor

Nu zal de gemiddelde manager tegenwerpen dat als het te gezellig wordt er niet meer wordt gewerkt. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Of dat is te duur. Maar als je het zelf mag inrichten (dus als je creatief mag zijn), vindt je daar ook wel een oplossing voor.

Met een beetje lef en fantasie word je een gelukkiger werknemer. En daar heeft iedereen profijt van. Thinking out of the box never hurts.

Pak je kantoor aan!

Dus, pak je kantoor aan. Zelf, met je werkgever, met collega’s of besteed het uit. Zorg in ieder geval dat de sfeer relax en huiselijk is, wat iedereen ten goede komt. Kleine aanpassingen in kantoor kun je gemakkelijk zelf doen.

Wanneer het om een groter project gaat, kun je een ervaren projectinrichter eens flink los laten gaan in jouw werkomgeving. Succes gegarandeerd!