Hoe stel ik een goede tekst op?

Om een goede tekst te schrijven zijn er wat punten die je mee kan nemen. Omdat teksten schrijven een vak is, is er genoeg informatie over te vinden. Een tekst opstellen is één ding, een overtuigende doeltreffende tekst heeft iets meer voeten in de aarde.

Boeien

Allereerst is het belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat je de lezer wilt boeien, je wilt het liefst dat ze de hele tekst lezen. Vaak scannen lezers teksten en daarom zijn goede, duidelijke tussenkopjes belangrijk. Zo weten ze welke informatie er uit de alinea te halen is, of je wakkert nieuwsgierigheid aan. We kennen allemaal de koppen van de roddelbladen. Om de leesbaarheid te vergroten moet je tekst voldoende alinea’s hebben die niet te lang zijn. Enorme lange teksten schrikken lezers af.

Het oog wil ook wat

Met de opmaak van je tekst maak je deze ook aantrekkelijker en toegankelijk. De opmaak van de hele pagina speelt hierin uiteraard mee. Witregels en kantlijnen maken de opmaak rustig en toegankelijk. Het gebruik van beeldmateriaal ook. Als je iets kan visualiseren is het aan te raden om dat te doen. Zorg er wel voor dat afbeeldingen een toegevoegde waarde hebben. Een geitje in een tekst over sokken kan een verkeerde associatie geven.

Ken je publiek

Iedere tekst is gericht op een doelgroep. Of de tekst nou afkomstig is van een bedrijfspagina of een zangvereniging, iedereen heeft een bepaalde groep voor ogen die zij met de tekst willen bereiken of overtuigen. Pas je tekst en woordgebruik dan ook aan die doelgroep aan. Dat een stel gepensioneerde golfers andere woorden gebruiken dan een groep tienermeisjes is wel te voorzien. Jouw doelgroep maakt gebruik van bepaalde zoektermen om informatie op internet te vinden, door de juiste kennis te hebben kan je hier op inspelen door de zoektermen te verwerken in je tekst.

Weet wat je zegt

Misschien het belangrijkste onderdeel. Ongeacht of iemand het leest of niet, zorg dat je weet waar je hebt over hebt. Dat je informatie juist en betrouwbaar is. Betreft het een opiniestuk, zorg dat je goede argumenten aandraagt om stellingen te staven. Als je weet wat je doet én wat je zegt kom je een heel eind. Bron: www.onlinefurore.nl.