VPN voor MKB bedrijven

Veel bedrijven snappen het belang van online security en privacy maar al te goed. Online data lekken en het hacken van gegevens komt helaas steeds vaker in de zakelijke wereld voor. In de praktijk wordt vaak gedacht dat een degelijke security oplossing enorm complex en kostbaar is en wordt er daardoor uiteindelijk maar niks aan gedaan, hopende dat er nooit iets opspeelt.

Wat veel bedrijven niet beseffen, is dat het opzetten van een zakelijke VPN helemaal niet zo complex is en de online privacy van medewerkers enorm vergroot. Een zakelijke VPN versleuteld het online verkeer en beschermt zo tegen hackers en datalekken.

De meeste VPN providers hebben hier op ingespeeld en bieden speciaal voor zakelijke klanten, specifieke zakelijke abonnementen aan. Een VPN opzetten voor je medewerkers klinkt als een complexe ingreep, maar dit valt heel erg mee.

Zo bieden de meeste VPN providers tegenwoordig een optie om de VPN op een router in te stellen. Dit houdt in dat alle medewerkers die gebruik maken van het bedrijfsnetwerk, automatisch voorzien worden van een beveiligde VPN verbinding.

Dit is een groot voordeel want op deze manier hoeven medewerkers niet actief zelf een VPN applicatie op hun laptop of computer te installeren en deze aan te zetten. In de praktijk wordt namelijk vaak gezien dat medewerkers dit simpelweg vergeten of het maar gedoe vinden.

VPN op een router instellen

Het instellen van een VPN op een router is vrij gemakkelijk. De installatie kan wat verschillen afhankelijk van het type router maar bijna alle VPN providers bieden hiervoor een duidelijke online handleiding voor aan. Ook bieden de meeste VPN providers een goede support aan voor zakelijke klanten waarbij ze kunnen helpen met het instellen.

Vaak is dit een kwestie van inloggen in de router en wat gegevens invullen.

Werken op locatie

Het instellen van een VPN op de router van het bedrijfsnetwerk klinkt natuurlijk als een mooie oplossing maar dit betekent wel dat medewerkers alleen beschermd zijn wanneer zij verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. Bij het werken op locatie wordt er dus geen verbinding gemaakt met het bedrijfsnetwerk en zal de medewerker niet beschermd zijn.

Vooral het gebruik maken van openbare wifi verbindingen kan een groot risico met zich mee brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koffietent om de hoek. Hierbij is het risico groot dat jouw data afgeluisterd of gelekt kan worden. Dit is natuurlijk niet wenselijk met vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

De oplossing hiervoor is het installeren van een VPN applicatie op de laptop zelf. Wanneer de medewerker dan op locatie werkt, kan hij of zij zelf de VPN activeren vanaf de laptop en is zo goed beschermd en wordt alle data versleuteld.

Het kiezen van de juiste zakelijke VPN provider

Bij het kiezen van een zakelijke VPN provider is het dus belangrijk dat er gekeken wordt naar of de provider het instellen op een router ondersteund. Dit is de meest efficiënte manier om het online verkeer binnen jouw bedrijf te beveiligen.


Verder is het handig als er veel op locatie gewerkt wordt, dat er een makkelijk te gebruiken Windows of Mac applicatie beschikbaar is. Zo goed als alle VPN providers bieden deze opties tegenwoordig wel aan.